27 82 22 29 - Ring til os gratis og uforpligtende

Der findes i Danmark forskellige former for testamenter. Hos Testamente Rådgivning udarbejder vi udelukkende testamenter, med formål om underskrift hos notar. Dette kaldes et notartestamente og sikrer bedst muligt, at dine ønsker kommer frem den dag der er behov for det. I det følgende vil vi kort give dig et overblik over, hvad et notartestamente er og hvad notarprocessen indebærer.

Et notartestamente indeholder som sin ordlyd, at en notar er en del af forløbet med testamentet. En notar er en person, som har til opgave at bekræfte testators underskift på testamentet. (Testator = den person som råder over testamentet) Underskriften foran notaren giver testamentet gyldighed som et notartestamente.

Notaren har kontor ved byretterne, hvor underskift af testamentet som udgangspunkt også foregår. Det er dog undtagelsesvist muligt, at anmode om udekørende notar, såfremt der er særlige behov herfor.

En notar har til opgave at sikre sig, at testator forstår testamentets indhold og er ved sine fulde fem. Notaren skal ikke udarbejde testamentet, eller tjekke testamentet nærmere igennem for dets indhold. En notar vil således ikke sikre dig, at testamentets indhold er juridisk gyldigt – ansvaret for testamentets indhold hviler således på den, der har udarbejdet dit testamente. Og hvorfor så anvende en notar?

Det er der mange gode grunde til. Når notaren har påtegnet dit testamente, dvs. godkendt at du som testator forstår testamentets betydning, samt godkendt at du er i stand til at handle fornuftsmæssigt, vil testamentet blive opbevaret sikkert i et register ved retten. Retten sørger tillige for, at testamentets oprettelse registreres ved Centralregistret for testamenter. Dette sikrer at skifteretten får besked om testamentet ved din død. Du sikrer således overordnet, at dit testamente kommer frem når behovet opstår.

Hvad indebærer notarprocessen så rent praktisk? Når dit testamente er udarbejdet, skal du kontakte din byret. Ved nogle byretter skal der bestilles tid, og ved andre skal man blot møde op inden for et bestemt tidsrum. For at finde ud af hvilken byret du skal anvende, skal du finde din “retskreds”. Dette kan du nemt gøre på domstolenes hjemmeside : http://www.domstol.dk/find/Pages/findminretskreds.aspx

Dernæst skal du blot møde op for notaren med følgende medbragt:

  • 2 udskrift af testamentet. De må ikke være underskrevet, da underskriften skal ske foran notaren.
  • Billede-legitimation, medbring enten pas eller kørekort. Ejer du ingen af delene, anbefales det at kontakte byretten for at høre nærmere om eventuelle alternativer til legitimation.
  • 300 kr. kontant. Dette beløb er retsafgiften for notarens ydelse.

 

Vi vil meget gerne fortælle dig mere om notartestamentet og testamenter generelt. Såfremt du efterlades med tvivl eller har spørgsmål til testamenter, vil vi meget gerne stå til rådighed. Du er derfor altid velkommen til at kontakte os, gratis og uforpligtende på tlf.nr. 27 82 22 29, eller ved e-mail: kontakt@testamenteraadgivning.dk.

Vi ønsker dig en rigtig god dag.

 

 

M.v.h. Testamente Rådgivning.

UFORPLIGTENDE

RÅDGIVNING PÅ TELEFONNR.:
 +45 27 82 22 29